Se olennaisin oli väriavaruus. Väriavaruus vaikuttaa värisävyjen määrään kuvissa. Sille on kaksi eri vaihtoehtoa, joko AdobeRGB tai sRGB. AdobeRGB:ssä on enemmän sävyjä kuin sRGB:ssä.
Väriavaruudeksi kannattaa asettaa AdobeRGB siinä tapauksessa, että kuvaa jpg-kuvia muuhunkin kuin sähköiseen käyttöön (siis esimerkiksi tulostaa). Nettimaailmassa toimii sRGB. Ja jos taas kuvaa raw- eli raakakuvia, ei tällä asetuksella ole merkitystä.
Valtaosassa kameroista on tehdasasetuksena sRGB, niinpä opiskelijoistamme valtaosan kameroissa oli tämä säätö, joka nyt muutettiin AdobeRGB:ksi.
Minun N:llä alkavassa kameramerkissäni näihin moninaisiin säätövalikoihin pääsee käsiksi vasemmalta ylhäältä löytyvällä Info-painikkeella.
Väriavaruus löytyy tuosta toiseksi ylinnä olevasta kuvausvalikosta, kun kelaa sitä vähän eteenpäin. Ilmankos olen ihmetellyt sitä, että kuvani ovat olleet vähän vähemmän sävykkäitä kuin joillain muilla kameroilla otetut.
Seuraava säätö liittyy siihen, mitä kaikkia tietoja kuvasta pääsee näkemään, kun katsoo kameran näytöltä jo otettua valokuvaa. Näitä säädellään toistovalikosta, joka taas löytyy tuolla vasemmalla ylinnä olevan kuvakkeen takaa.
Sieltä valitaan alakohta toiston näyttöasetukset, mistä voi ruksia kaikki haluamansa asiat. Minusta nuo kaikki kohdat kannattaa rastittaa. Ja huom! rastin pystyy laittamaan kohdalleen siten, että painaa kameran oikeassa reunassa olevan monivalitsimen oikeanpuoleisesta reunasta. Tätä en olisi kyllä mitenkään itse hoksannut, vaikka siitä on tuossa näytössä jonkinnäköinen ohjekuva olemassa. Omituinen ja hankala toiminto.
Joskus toiste voidaan sitten ihmetellä sitä, mitä näillä kaikilla kuvan tiedoilla tekee!
Kaikkia näitä säätöjä tutkiessani selvisi vielä yksi asia. Kameran mukana olen saanut vajaa satasivuisen, selkeän käyttöohjevihkosen, jonka olen jopa lukenut suunnilleen läpi ainakin kertaalleen.
Aloin nyt kuitenkin ihmetellä sitä, kun vihkosesta ei kuitenkaan löytynyt mitään tietoa näistä vähän tarkemmista säädöistä.
Netistä löytyikin sitten ihan vahingossa, muuta asiaa hakiessani suomenkielinen kamerani manuaali, jossa onkin kokonaista 250 sivua. Voi kunpa olisin tiennyt tämän jo silloin kun hankin kamerani, olisin varmasti saanut siitä irti vielä paljon enemmän!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti