sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Liisa Ihmemaassa, vol 2 - Alice in Woderland, vol. 2

Yhä kummallisemmaksi menee...

Uteliaisuuttani hankkiuduin pääkaupungin tuntumaan kopterikuvausesittelyyn. En tiennyt kuvauskoptereista tuon taivaallista, kerran olen nähnyt sellaisen taivaalla pörräävän. Tunnustan, en edes tiennyt, miten se kamera siellä on, että lähetetäänkö sinne yläilmoihin oma kamera mukaan vai kuin :) Sen kuitenkin tiesin, että myös droneiksi niitä kutsutaan.

No, siksi kai kurssit on olemassa, ainakin vähän viisastuin.

Mika Turunen esitteli PowerVisionin dronea.
Ensimmäinen pysäyttävä asia oli kurssin sukupuolijakauma, siispä vinkki: jos olet miestä vailla, mene drone-esittelyyn :)

Isot miehet touhusivat tohkeissaan noiden pikkupörriästen kanssa, välillä oli hiukan vaikeuksia yrittää pidätellä hymyään... :)

Alkoivat myös jossain vaiheessa julkiseen tunnustautumiseen siitä, mitä kaikkia vempeleitä olivat hankkineet lahjoiksi pari-kolmivuotiaille lapsukaisilleen... Oli kuulemma jätetty vähän "kasvuvaraa" hankintoihin ;)

Ja Pekka Savolainen (kai, en ole ihan varma nimestä...) DJI:n pikkudronea.

Mutta itse asiaan, tilaisuudessa esiteltiin useammanlaisia kuvauskoptereita, aina joka miehen - ja naisen! mallista useiden tonnien huippuvehkeisiin.

Isommissa, ja siis myös kalliimmissa koptereissa on parempilaatuiset kamerat, joissa voi mm. säätää aukkoa ja jopa zoomata. Ja vasta kaikkein kalleimmissa laitteissa voi mm. vaihtaa sen kameran.

Koptereissa on myös eroja sen suhteen, miten ne osaavat väistää eri suunnissa olevia esteitä.


Myös lennättämisen lainsäädäntöä käytiin läpi, tästä on toki aina hyvä muistuttaa, varsinkin kun on näinkin uudehkosta asiasta kyse.

Lainsäädäntö myös vaihtelee maittain, ja on monissa maissa huomattavasti tiukempi kuin Suomessa. Tämä on hyvä pitää mielessä ja selvittää asiat etukäteen, jos meinaa harrastaa kopterikuvausta ulkomailla.   Alun infopläjäyksen jälkeen mentiin pihalle lennättämään kurssipaikan kauniiseen järvenrantamaisemaan, ja uittamaan sukellusrobotteja uima-altaaseen.


Koko illan aikana en kyllä onnistunut kuulemaan oikein yhtään vakuuttavaa syytä siihen, miksi tavallisen ihmisen pitäisi kopteri hankkia. Onhan se varmaan ihan kiva, mutta?

Kolme dronea ilmassa.
Myöhemmin kuulin yhden käyttötarkoituksen, en tiedä mahtaisiko oikeasti toimia? Eli kopteria voisi käyttää uusien kantarellipaikkojen etsintään. Se voisi kiinnostaa minuakin!

Mutta pystyisikö se kopteri oikeasti seikkailemaan siellä puiden seassa, tai näkyisivätkö ne kantarellit puunlatvojen yläpuolelta otetussa kuvassa? Ihan vielä en suostu tätä uskomaan! Varsinkaan tänä vuonna, kun metsät ovat olleet täynnä valevahveroita, tuskin erottuisivat aidoista?!


Sen sain myös selville, että noin 400 eurolla voisi saada ihan varteenotettavan kopterin (ja joo, on siinä siis se kamerakin mukana... :)

Vaikka mielenkiintoista olikin tutustua, niin ei taida kuitenkaan mennä kovin pian hankintaan - toki vannomatta paras... :)

Uutuusvekottimella voi kuvata sekä pinnassa että veden alla.
Koptereiden lisäksi tilaisuudessa esiteltiin myös sukellusrobotteja. Näille on minusta kyllä vielä vähän vaikeampi keksiä järkevää käyttöä kuin kuvauskoptereille.

Suurimpana rajoitteena se, että koska langaton signaali ei kulje vedessä, täytyy sukellusrobotti olla kaapelin päässä, jonka maksimimitta on 50/70 metriä.

Eli vaikkapa pidempiin luolasukelluksiin tämä ei sovi, siis juuri sinne, minne ihmisen ei ole mahdollista päästä. Toki vedenalaista maailmaa tällä pääsee tutkimaan, mikä ei nyt välttämättä Suomen sameissa vesissä olisi kovin hohdokasta...

Vanhempi malli PowerRay pistettiin sukeltelemaan uima-altaaseen.
Ehkä kalastuksessa tällä voisi olla jotain käyttöä. Itse tosin nautin juuri siitä jännityksestä, onko kaloja ylipäänsä lähimailla. Kenties myös jos harrastaisi jotain vesiurheilua, voisi robotilla saada näyttäviä kuvia. Hintaa tällä vehkeellä taitaa olla parisen tonnia.


Kerro kommentilla, jos sinulla on mielessä näille käyttökohteita, tai muuten kokemusta droneista tai sukellusroboteista!
I was at an interesting presentation where there was shown different kind of drones and diving robots.1 kommentti:

  1. On niin älytöntä miten teknologia onkin kehittynyt. Kaikenlaisia droneja ja robotteja löytyy. Mieheni kertoi että heidän firmallaan on yhteistyökumppani joka alkaa tekemään ROV-töitä. Lähdin Googlettamaan, ja kuulosti kyllä mielenkiintoiselta että on myös vedenalaisia robotteja.
    https://www.loxus.com/fi/palvelut/loxus-rov--kalusto

    VastaaPoista


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...